Het aantal plofkraken is dit jaar verder toegenomen. De bende met plofkrakers die vorig jaar uitweek naar Duitsland, is inmiddels weer in toenemende mate in eigen land actief.

Tot eind september dit jaar zijn al 75 plof- en ramkraken gepleegd. In 2015 ging het om 56 plof- en 30 ramkraken en in 2014 om 44 plof- en 5 ramkraken. De cijfers over de tweede helft van 2016 maakt de NVB eind januari bekend, maar dat wederom sprake is van een stijging staat nu al vast. 

De krakers blijken steeds agressiever te werk te gaan. Tot november 2015 vonden regelmatig trekkraken plaats door een kabel te spannen tussen de auto en de pinautomaat om die open te trekken. In de afgelopen zomermaanden werd ook vaak de thermische lans gebruikt, waarbij criminelen pinapparaten open branden. De laatste tijd worden vooral weer kraken gesignaleerd waarbij zware explosieven worden ingezet. 

Banken en politie hebben de laatste jaren fors ingezet om de gevaarlijke en kostbare plofkraken uit te bannen. Door een verbeterde beveiliging met camera's en inktpatronen die het geld besmeuren en waardeloos maken na een kraak, lukt het om veel bankroven te verijdelen. "Maar de criminelen die zich schuldig maken aan ram- en plofkraken zijn voortdurend op zoek naar manieren om aan geld te komen en schuwen daarbij geweld niet", aldus Marjolein Ruitenbeek van de Nationale Politie.

Woningen ontruimd na mislukte plofkraak in Amsterdam
39
Woningen ontruimd na mislukte plofkraak in Amsterdam