DUBLIN - De centrum-rechtse partij Fianna Fáil (Soldaten van het Lot) van de Ierse premier Bertie Ahern stevent af op een grote zege in de Ierse parlementsverkiezingen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de partij een absolute meerderheid behaalt.
Ierse

Zondag rond het middaguur stond Fianna Fáil op 74 zetels. Op dat moment waren van 150 van de 166 districten de uitslagen bekend. De verwachting is dat Ahern uiteindelijk 80 of 81 van de zetels in het parlement, de Dáil, behaalt.

De christen-democratische oppositiepartij Fine Gael (Familie van de Ieren) stond op 28 zetels. Een fors verlies ten opzichte van de vorige verkiezingen, toen Fine Gael goed was voor 54 zetels. Reden voor leider Michael Noonan om zijn ontslag aan te kondigen.

De Arbeidspartij haalde 19 zetels binnen en de katholieke Sinn Féin-partij, de politieke tak van de terreurgroep IRA, had zondag rond de middag vijf zetels veroverd.

Sinn Féin

De katholieke Sinn Féin-partij, de politieke tak van de terreurgroep IRA, had zondagmorgen vier zetels binnengehaald. Sinn Féin (Alleen Wijzelf) is vooral in Noord-Ierland sterk waar het een leidinggevende rol heeft in de strijd tegen de Britse overheersing.

In het lagerhuis van het parlement van de Ierse Republiek had Sinn Féin tot nu toe slechts één zetel. Volgens analisten heeft Sinn Féin vooral jonge kiezers getrokken met een radicaal links programma.

Onder de leden van Sinn Fein die in het parlement komen is Martin Ferris, een oud-strijder van de IRA. Ferris won in het zuidwestelijke district North Kerry. Hij versloeg daar een prominent lid van de Arbeidspartij, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Dick Spring.

Minderheidscoalitie

Bijna 3 miljoen stemgerechtigde Ieren waren vrijdag opgeroepen hun stem uit te brengen. De laatste parlementsverkiezingen vonden vijf jaar geleden plaats. Ook toen won de partij van Ahern de verkiezingen, maar niet met een absolute meerderheid. Fianna Fáil vormde toen een minderheidscoalitie met de kleine centrumrechtse Progressieve Democraten.

Ierland beleefde onder Ahern een indrukwekkende economische opleving, met eind 1999 zelfs een groei van 14,3 procent. De 'Keltische Tijger' brult intussen aanmerkelijk minder hard. De inflatie liep vorig jaar op tot 4,9 procent en 's lands schatkist staat zwaar onder druk.

Onderwijs en zorg

Desondanks is Ahern populair en heeft hij als premier de steun van 70 procent van de Ieren. Net als in Nederland wil de Ierse bevolking dat de nieuwe regering zich de komende periode bezighoudt met de verbetering van het onderwijs en de zorg. Het asielzoekersprobleem en (jeugd)criminaliteit waren ook prominente punten in de Ierse verkiezingscampagnes.

Zes van de 77 parlementsleden van de FF raakten in de afgelopen regeerperiode betrokken bij een schandaal of stapten op. De eerste minister verwierf daardoor in de afgelopen jaren de bijnaam 'Teflon Bertie' omdat alle schandalen uiteindelijk van hem afgleden zonder hem te raken.

/NIEUWSIeren kiezen nieuw parlement