De Verenigde Naties hebben volgend jaar 21 miljard euro nodig voor humanitaire hulp. Met dat recordbedrag kunnen 93 miljoen mensen in 33 landen worden geholpen.

De Britse diplomaat Stephen O'Brien, die bij de Verenigde Naties verantwoordelijk is voor noodhulp en humanitaire projecten, zei maandag dat de vraag om hulp in de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo groot was geweest als nu.

Ongeveer 80 procent van de hulpvragen is direct terug te voeren op conflictsituaties. Hij noemde als voorbeelden de strijd in Syrië, Jemen, Afghanistan, Irak, Nigeria en Zuid-Soedan. De eerste drie landen zijn goed voor een derde van het hulpbudget.

Volgens O'Brein is het werk van hulpverleners "harder nodiger" dan ooit, maar is er ook steeds meer moed voor nodig, omdat conflictsituaties langer aanhouden. Om die reden is het bedrag dat de VN nodig heeft om mensen in nood te helpen ook explosief gestegen sinds 1992, toen het budget zo'n 2,5 miljard euro bedroeg.

Ook leidt klimaatverandering er volgens de diplomaat toe dat natuurrampen vaker voorkomen, waardoor meer mensen het slachtoffer worden van bijvoorbeeld overstromingen of orkanen.