AMSTERDAM - Mohammed B., dat is de naam van de 26-jarige Amsterdammer met een dubbele nationaliteit die ervan wordt verdacht dinsdagochtend filmmaker Theo van Gogh te hebben vermoord. Dat meldt RTL Nieuws woensdagavond. Zij baseert zich op basis van verschillende bronnen. Welke bronnen dat zijn werd niet gemeld.

Er is een grootscheeps onderzoek ingesteld naar de moord. In totaal werken 75 agenten aan het onderzoek. De politie is vijf woningen binnengevallen. Acht mannen werden aangehouden. De mannen zijn tussen de 19 en 27 jaar oud. Het gaat om een Algerijn, zes Marokkanen en een man met de Spaans-Marokkaanse nationaliteit. Bij de invallen zijn computers, boeken en fundamentalistische literatuur in beslag genomen. Het is nog onduidelijk of de mannen ook met de moord op Van Gogh te maken hebben.

De politie viel de woningen binnen op basis van gegevens van vorig jaar. Het adres van B. bleek voor te komen in een onderzoek uit 2003. Toen werden verschillende mensen aangehouden, maar werd niemand veroordeeld. Diezelfde adressen zijn vanaf dinsdagavond geobserveerd. De mannen die zich rond de panden ophielden zijn aangehouden op verdenking van het lid zijn van een criminele organisatie. Dat is woensdagavond tijdens een persconferentie door de politie bekendgemaakt.

Uit het briefje dat met een mes op het lichaam van Van Gogh was gestoken kan worden opgemaakt dat het motief voor de moord ligt in een radicale islamitische organisatie. Wat exact in de briefjes stond wil de politie in belang van het onderzoek niet meedelen. De verdachte is inmiddels overgebracht naar het penitentiaire ziekenhuis in Den Haag.