BOSTON/NEW YORK/BERLIJN/PARIJS/TEL AVIV - De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft president Bush woensdag gefeliciteerd met diens overwinning bij de presidentsverkiezingen. Kerry gaf aan dat er geen kans meer was op een overwinning in de beslissende staat Ohio. "De uitkomst moet bepaald worden door de kiezers, niet door juridische gevechten."

Kerry zei dat hij in een telefoongesprek met Bush had gewezen op het belang van eenheid, die door de verbitterde strijd om het Witte Huis in gevaar was gekomen. De Democraat zei te hopen dat deze gevaarlijke scheiding der geesten geheeld kan worden en riep president Bush en zijn Democratische partijgenoten op te werken aan eenheid.

Kerry nam uitgebreid te tijd om zijn familie en campagneleden te bedanken. Ook dankte hij de democraten, republikeinen en andere kandidaten aan de verkiezingsrace. In een zaal vol aanhangers werd hij geregeld onderbroken door applaus en uitroepen als 'we love you'.

Chirac

De Franse president Jacques Chirac heeft woensdag de Amerikaanse president Bush ook gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Het staatshoofd zei te hopen dat Bush' tweede termijn een kans zou zijn om de Frans-Amerikaanse relaties te verbeteren.

Annan

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft George W. Bush woensdag gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van de VS. De woordvoerder van de Ghanees liet weten dat Annan op tal van terreinen met Bush wil samenwerken.

De relatie tussen Bush en Annan is niet makkelijk. Annan heeft Bush's aanvalsoorlog tegen Irak in het openbaar illegaal genoemd. Ook is Annan een warm voorstander van het Internationaal Strafhof dat door Bush te vuur en te zwaard wordt bestreden.

NAVO

Bush kreeg woensdag ook felicitaties van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Dit heeft de persdienst van het bondgenootschap woensdagavond in Brussel laten weten. De Hoop Scheffer vertrouwt erop dat Bush de lange Amerikaanse traditie van sterke betrokkenheid bij de NAVO zal voortzetten. Volgens De Hoop Scheffer is de NAVO 'de essentiële brug tussen Noord-Amerika en Europa'.

Schröder

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft George Bush woensdag gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten. De sociaal-democraat kondigde aan de 'goede samenwerking' voort te zetten.

Ook CDU-leidster Angela Merkel feliciteerde Bush en zei te hopen dat de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten weer beter wordt.

Linkse parlementariërs reageerden sceptisch. Michael Müller (SPD) noemde Bush een 'fundamentalist'. Hans-Christian Ströbele (Bondgenootschap 90/De Groenen) repte over een 'zwarte dag voor de vrede'.

Israël

Ook Israël heeft George Bush woensdag gefeliciteerd met zijn verkiezing. De woordvoerder van premier Sharon noemde Bush een 'vriend van Israël'. Hij zei te hopen op een voortzetting van de 'goede samenwerking'.

Israël lapt het volkenrecht aan zijn laars met de bouw van illegale nederzettingen en een illegale afscheidingsmuur. Het Bush-bewind houdt de joodse staat een beschermende hand boven het hoofd door een veroordeling in de VN-Veiligheidsraad te voorkomen. Washington heeft in de raad een veto.

De Palestijnse leiding hoopt dat de VS na de verkiezingsoverwinning van Bush een ander Midden-Oostenbeleid gaan voeren. Dit heeft de Palestijnse onderhandelaar Erekat woensdag gezegd. Hij zei te hopen dat Bush meer 'belangstelling voor het vredesproces' gaat tonen.