HILVERSUM - CDA-leider Balkenende wil tempo maken bij de vorming van een nieuwe regering en riep daarom zaterdag voor de EO-televisie de VVD op dit niet te vertragen met "politieke spelletjes".

Balkenende zei naar aanleiding van de afgelopen week gepresenteerde cijfers van het Centraal Planbureau, dat hij zich zorgen maakt over onze economie. De uitgangspositie van een nieuw kabinet is daardoor "niet zo gunstig".

De situatie van ons land vraagt om tempo en daadkracht, aldus Balkenende. Ook zei hij dat men van elke partij mag verwachten dat die bereid is verantwoordelijkheid voor de regering te nemen.

VVD-leider Zalm staat als leider van een partij die fors verloren heeft, niet te trappelen om een regeringscoalitie te vormen, maar de liberalen zijn wel nodig om te komen tot een meerderheidskabinet van CDA, Lijst Pim Fortuyn en VVD.

Balkenende relativeerde de weigerachtige opstelling van Zalm. Hij wees erop dat van de zijde van de VVD gezegd is dat een "hoge prijs" gevraagd zal worden voor een eventuele toetreding tot een coalitie.

/NIEUWSZalm wil jongere VVD-fractie