AMSTELVEEN - Honderden passagiers van KLM zijn woensdag gestrand op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij moest 59 vluchten annuleren wegens dichte mist en een uitbarsting van de vulkaan Grimsvotn op IJsland. De aswolk heeft zich uitgebreid tot aan de Zwarte Zee, waardoor een groot deel van het luchtruim is afgesloten.

KLM heeft zoveel mogelijk mensen in hotels ondergebracht, maar voor ruwweg vierhonderd reizigers is dat niet gelukt. Zij moeten de nacht op Schiphol doorbrengen. De maatschappij heeft samen met de luchthaven voor bedden gezorgd die achter de douane komen te staan.

Levensgevaarlijk

KLM verwacht dat woensdagavond en donderdag nog meer vluchten vertraging zullen oplopen door de vulkaanuitbarsting op IJsland. Het is levensgevaarlijk om met een vliegtuig een aswolk in te vliegen. De asdeeltjes kunnen de motoren ernstig beschadigen.

Volgens een woordvoerster van Schiphol heeft KLM vergeleken met andere maatschappijen de meeste vluchten geannuleerd. Ze kon nog niet zeggen of ook passagiers van andere vervoerders de nacht op de luchthaven moeten doorbrengen. De financiële schade voor KLM is volgens de woordvoerder van het bedrijf aanzienlijk.