AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdagmiddag de 18-jarige S.B., een van de twee hoofdverdachten in de zaak-Anja Joos, op vrije voeten gesteld. Dinsdag eiste advocaat-generaal S. van Gend nog drie jaar cel tegen B. wegens zijn vermeende aandeel in de gewelddadige dood van de 43-jarige Anja Joos.

Met de invrijheidsstelling heeft het hof nog een eindoordeel gegeven ten aanzien van B. Dat zal het hof doen op 16 november, als het uitspraak doet in de zaken tegen alle acht verdachten in de zaak.

Belaagd

Anja Joos overleed op 6 oktober vorig jaar, nadat zij op het Gerard Douplein in de Amsterdamse wijk De Pijp door een groep jongens was belaagd. Onder hen bevonden zich twee medewerkers van supermarkt Dirk van den Broek. Zij dachten dat Joos een blikje bier had gestolen. Dit bleek niet het geval.

De rechtbank veroordeelde B. eerder tot drie jaar cel. Hij zit inmiddels dertien maanden vast. De vrijlating betekent volgens zijn raadsman C. Korvinus dat B. grotendeels of geheel van de beschuldigingen (openlijke geweldpleging en zware mishandeling) zal worden vrijgesproken.

Stoel

B. heeft volgens justitie een stoel in de richting van Joos gegooid. Ook zou hij, volgens sommige getuigen, een trap hebben gegeven waardoor zij op de grond terechtkwam. B. heeft de aantijgingen als onterecht van de hand gewezen. Advocaat Korvinus heeft betoogd dat er geen bewijs is voor de stelling dat zijn cliënt actief aan het geweld heeft deelgenomen. Hij betwist ook dat er sprake is geweest van een eerste trap.

Andere hoofdverdachte

Aanklager Van Gend eiste dinsdag eveneens drie jaar cel tegen de andere hoofdverdachte, de 19-jarige M.G., die heeft bekend dat hij de op de grond liggende Joos tweemaal tegen het lichaam heeft getrapt. Tegen de overige zes verdachten eiste Van Gend twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.