AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft woensdag opgeroepen de gevoelens van angst en haat onder Nederlanders en Marokkanen om te buigen naar vertrouwen. Hij deed dat tijdens de speciale vergadering van de gemeenteraad woensdag.

Volgens hem heeft de moord op Theo van Gogh de gevoelens tussen beide bevolkingsgroepen nog verder versterkt. Cohen noemt de groepen nu bij naam om eens een keer te generaliseren. "Ik wil maar eens uitspreken hoe iedereen er in de stad over denkt."

'De boel bij elkaar houden'

Het is nu tijd om dit met alle Amsterdammers aan te pakken, aldus de burgemeester. "Wat ik nu ga doen en wat ik aan het doen ben, is de boel bij elkaar houden. Daar kan men cynisch over doen maar dat kan me niet schelen." Cohen zal dat doen door "keihard op te treden" als daar reden toe is, maar ook door de dialoog in de stad aan te gaan. In Amsterdam leven meer dan 170 nationaliteiten en 120.000 moslims, vertelde de burgemeester.

Hij zegt dat hij deze groepen niet wil uitsluiten, niet verder in een hoek wil duwen. "Ik pas daarvoor. Ik ben burgemeester van alle Amsterdammers en ik wil weten wat er in de stad gebeurt. Ik zou willen dat meer Amsterdammers dat deden. En als dit niet de weg is dan hoor ik graag van u: wat dan wel. Roepen langs de zijlijn is mij te gemakkelijk."

Driehoek

De burgemeester zei verder dat de driehoek (gemeente, politie en justitie) hard werkt aan het onderzoek over de moord op Van Gogh. Hij pleitte er in zijn toespraak voor dat alle informatie die relevant is in de zaak en waarover de hoofdstad beschikte, moet worden gelegd naast de informatie die op landelijk niveau voor handen was.