DEN HAAG - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft ongeveer 140 veehouderijen tijdelijk gesloten. De boerderijen zijn geblokkeerd in het kader van het dioxine-onderzoek. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) woensdag bekendgemaakt.

Vorige week vonden VWA-inspecteurs een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof dioxine in de melk van een melkveehouderij bij Lelystad. Aardappelschillen van fritesfabriek McCain die in het veevoer verwerkt waren, bleken de oorzaak van de dioxinevergiftiging. Volgens de VWA bevat de mergelklei waarmee de fritesfabrikant de aardappelen sorteert, hoge concentraties dioxine.

Restproducten

De VWA onderzoekt samen met laboratorium Rikilt de verdere verspreiding van de dioxine in het voedsel. In het kader daarvan heeft Veerman ongeveer 140 varkens-, rundvee-, schapen en geitenhouderijen tijdelijk laten sluiten. De dieren op deze boerderijen zijn langdurig gevoed met tot voer verwerkte restproducten van McCain.

Stop

Volgens het laboratorium Rikilt bestaat het risico dat de concentratie dioxine in het vet van de dieren te hoog is. Tot het tegendeel is bewezen, mogen de dieren niet van de boerderijen afgevoerd worden naar andere bedrijven of slachterijen. Het vlees en andere producten als melk mogen niet verkocht worden als voedsel.