DEN HAAG - Een groep van ongeveer duizend Molukkers heeft zaterdagmiddag een demonstratie gehouden in Den Haag. Met een manifestatie op het Malieveld en een demonstratieve optocht door het centrum protesteerden ze tegen het aanhoudende geweld op de Indonesische eilandengroep.

De opkomst viel tegen, aangezien de organisatie 3000 deelnemers had verwacht. De demonstratie verliep vrij rustig. Alleen tegen het einde van de optocht werd de sfeer even grimmig.

Diverse Molukkers wilden doorgaan met demonstreren. Zij blokkeerden een belangrijke weg langs het Malieveld in het centrum van Den Haag. De eigen Molukse ordedienst wist de querulanten uiteindelijk toch naar het Malieveld te dirigeren. Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. De politie hoefde evenwel niet in te grijpen.

Tijdens de optocht trokken de Molukkers langs onder meer de ambassades van de Verenigde Staten en van Frankrijk in het centrum van Den Haag.

Rond 15.45 uur arriveerden de betogers weer op het Malieveld, waar F. Tutuhatunewa, de president van de regering in ballingschap van de RMS, een toespraak hield. Rond 16.30 uur keerden de meeste Molukkers huiswaarts.

Strategisch

Om ongeregeldheden te voorkomen was er een grote politiemacht op de been. Agenten begeleidden de stoet, terwijl tientallen ME'ers en een ME-voertuig met waterkanon op strategische plekken maar niet in het zicht van de Molukkers waren opgesteld.

De uitgebreide voorzorgsmaatregelen waren genomen in verband met de vorige Molukse demonstratie in Den Haag. Die eindigde op 25 april nogal onrustig, met inzet van de ME en een aantal arrestaties van opstandige Molukkers.

/NIEUWSMolukse gemeenschap demonstreert in Den Haag