WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdagavond in het Republikeinse hoofdkwartier, het Ronald Reagan-centrum in Washington DC, de overwinning opgeëist van de presidentsverkiezingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In zijn toespraak had Bush het over een historische overwinning. Hij sprak over zijn plicht als president om alle Amerikanen te dienen. "Er zijn geen grenzen aan de grootsheid van Amerika", aldus Bush zonder valse bescheidenheid. Aan het einde van zijn aanvaardingspeech vroeg Bush God Amerika te zegenen.

Bekijk video Toespraak Kerry: Modem/ Breedband

De Democratische presidentskandidaat John Kerry belde zijn Republikeinse rivaal woensdag al om hem te feliciteren met diens overwinning bij de presidentsverkiezingen. Dat hebben Amerikaanse media woensdag gemeld.

Kerry belde het Witte Huis even na 17.00 uur en sprak circa vijf minuten met Bush. In het telefoongesprek zei Kerry dat hij geen verdere verdeeldheid wilde. Ook drong hij er volgens een medewerker van Kerry bij Bush op aan om dringend iets te doen aan de verdeeldheid in de Verenigde Staten. Met zijn verklaring staat het vast dat George W. Bush aan een tweede termijn kan beginnen.

Eerder zei de stafchef van het Witte Huis, Andrew Card, dat president Bush "statistisch gezien" niet meer in te halen is en dus de verkiezingen heeft gewonnen.

Balkenende

Premier Balkenende heeft, als voorzitter van de Europese Unie, president Bush in een persoonlijke brief gefeliciteerd.. Dat heeft een woordvoerder van de premier woensdag laten weten.

Balkenende schrijft Bush dat hij uitkijkt naar een "voortzetting van de vruchtbare samenwerking". De Verenigde Staten en Europa zijn volgens Balkenende verbonden door sterke economisch, politieke en culturele banden en gemeenschappelijke waarden.

Daardoor zijn ze "natuurlijke en onafscheidelijke partners", aldus de premier. Hij vertrouwt er op dat de relaties verder verdiept en versterkt worden tijdens de tweede termijn van president Bush.

Overwinning op terrorisme

De Russische president Poetin zei woensdag tijdens een persconferentie dat een zege van Bush bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen een overwinning op het terrorisme is. Volgens Poetin wilde het internationaal terrorisme de herverkiezing van Bush verhinderen.

Berlusconi

Op dezelfde persconferentie sprak de bezoekende Italiaanse premier Berlusconi over de verkiezingsoverwinning van Bush. Berlusconi is de eerste Europese leider die Bush als winnaar aanwijst.