DEN HAAG - Bijna alle extreem-rechtse betogers die dinsdagavond werden aangehouden in Den Haag, zijn woensdagochtend weer op vrije voeten gesteld. Een woordvoerder van de politie zei woensdag dat een 42-jarige man uit Voorburg als enige nog vast zit, op verdenking van opruiing. In totaal werden er dinsdagavond in Den Haag 35 aanhoudingen verricht.

Enkele tientallen personen grepen de moord op filmmaker Theo van Gogh aan om uiting te geven aan hun extreemrechtse ideeën. Bij het Centraal Station greep de politie in, nadat de betogers leuzen riepen als "islamieten, parasieten" en "eigen volk eerst".

Boete of rechter

Hier werden 29 arrestaties verricht wegens onder meer het aanheffen van discriminerende en kwetsende leuzen, opruiing en het niet opvolgen van bevelen van de politie. Elders in de stad werden zes andere mensen aangehouden wegens soortgelijke vergrijpen. Na verhoor zijn de meeste demonstranten met een proces-verbaal huiswaarts gestuurd. Hen wacht een boete of de gang naar de rechter.

Fortuyn

De politie was dinsdagavond met veel ME-busjes, surveillancewagens, agenten te paard en met politiehonden duidelijk zichtbaar op straat aanwezig, met in het achterhoofd de situatie na de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002. Toen ontstonden rond het Binnenhof en op het aangrenzende Plein ernstige ongeregeldheden. Relschoppers kregen deze keer geen kans. Het Binnenhof werd in de namiddag hermetisch afgesloten.

Woensdagmorgen was de situatie in het stadscentrum weer normaal. Het Binnenhof is weer gewoon toegankelijk voor iedereen. De politie blijft de komende tijd wel extra waakzaam.