HARLINGEN - Ongeveer honderd garnalenvissers blokkeren sinds 12.00 uur met hun schepen de haven van Harlingen. De vissers zijn boos omdat ze van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geen onderlinge afspraken meer mogen maken over prijzen en hoeveelheden te vangen garnalen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond bekendgemaakt.

"Het wordt steeds drukker. Steeds meer schepen vullen de haven. Het enige probleem is dat het hier in het noorden steeds mistiger wordt, aldus de woordvoerder. De Vissersbond benadrukt dat de actie niet door de bond is georganiseerd, maar door de garnalenvissers zelf. De bond doet alleen de woordvoering.

Lage prijs

Volgens de Vissersbond kunnen de garnalenvissers door de opgelegde beperkingen geen geld meer verdienen met de visserij. De prijs die vissers ontvangen voor hun garnalen, is gedaald tot beneden de kostprijs. Met de blokkade willen de vissers aandacht vragen voor de problemen.

Hoe lang de protestactie doorgaat, kon de zegsman van de Vissersbond niet zeggen. "Als de haven helemaal vol met schepen is, dan hebben de vissers het beoogde resultaat bereikt."