DEN HAAG - Minister Korthals (Justitie) laat een onderzoek instellen naar het doorlaten van tien bolletjesslikkers afgelopen donderdag op Schiphol. Een woordvoerder van de minister heeft zaterdag gezegd dat Korthals precies wil weten wat er is gebeurd.

Het onderzoek richt zich op het doorlaten van tien verdachte Antillianen, van wie de gegevens (naam, paspoortnummer en vluchtgegevens) bij de douane bekend waren. De Antilliaanse douane kon de groep niet zelf arresteren en faxte de gegevens door naar Nederland.

Hier in Nederland liet het zogenoemde Schiphol-team de tien door omdat zij niet voldeden aan de criteria die het team zelf hanteert voor bolletjesslikkers, aldus officier van justitie E. Hartjes. Wat deze criteria zijn, wil Hartjes niet zeggen.

Volgens Hartjes kreeg de douane de gegevens erg laat doorgespeeld, waardoor ze niet meer te controleren waren. De dienstdoende officier van justitie heeft toen besloten de lijst uit de Antillen niet te gebruiken.

Wel heeft het Schiphol-team de eigen criteria losgelaten op de groep. Op grond hiervan konden de tien door. Een elfde persoon werd aangehouden. De gebeurtenissen donderdag zijn volgens Hartjes reden om de criteria die de Antillen en Nederland hanteren, beter op elkaar af te stemmen.