WASHINGTON - De Republikeinse Partij domineert de komende jaren opnieuw het Amerikaanse Congres. De partij van president Bush versterkt haar meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat. Dat berichtten Amerikaanse televisiezenders woensdagochtend op basis van 90 procent van de getelde stemmen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de Senaat is de Democraten een zware slag toegebracht. De leider van de Democraten, senator Tom Daschle uit South Dakota, verloor verrassend zijn zetel. Na telling van meer dan 98 procent van de stemmen eiste de Republikein John Thune de overwinning op. Het is voor het eerst in 52 jaar dat een partijleider in de Senaat niet wordt herkozen.

In de Senaat behaalden de Republikeinen nog meer winst. Ook de opengevallen Democratische zetels van Georgia, South Carolina, North Carolina en Louisiana vielen in hun handen. In de honderd zetels tellende Senaat krijgt Bush zeker 55 medestanders, een winst van vier. De Democraten komen op 44. In de Amerikaanse Eerste Kamer komt een onafhankelijke senator.

Presidentskandidaat

De partij van presidentskandidaat John Kerry wist alleen Colorado en Illinois op de Republikeinen te veroveren. In Colorado kozen de kiezers voor Ken Salazar. Hij wordt de eerste Latino in 25 jaar in de Senaat. In Illinois won Barack Obama, een rijzende ster binnen de Democraten, met een overtuigende meerderheid. In de Senaat stonden 35 zetels op het spel.

In het Huis van Afgevaardigden bekleedden de Republikeinen voor de stembusgang 227 van de 435 zetels. Vermoedelijk versterkt de partij van de president ook haar positie in de Amerikaanse Tweede Kamer. De Republikeinen veroverden zeker vier Democratische zetels. Bovendien verdreven ze ook enkele onafhankelijke afgevaardigden uit het Huis.