Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in 2012 ruim 34.000 euro uitgegeven aan de afscheidsfeestjes van de omstreden oud-topman Joris Demmink. 

Dat blijkt uit documenten die AD in het bezit heeft.

Het afscheid van Demmink werd gevierd met twee sessies: een copieus diner met dertig personen in De Beukenhof in Oegstgeest en een receptie in de Ridderzaal, waar 1.142 glazen wijn werden gedronken.

Het AD noemt de bonnetjes van de feestjes "saillant" omdat Demmink eerder in opspraak kwam vanwege te hoge declareaties. Ook dit ging om etentjes met veel drank.

Beveiliging

Ook na zijn pensioen heeft het ministerie van Justitie nog geld uitgegeven aan Demmink. Sinds zijn pensioen eind 2012 betaalde het minsterie ruim 48.000 euro aan beveiligingskosten.

Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Het Openbaar Ministerie maakte in juni van dit jaar bekend af te willen zien van verdere vervolging wegens kindermisbruik.

Betrokkenheid

De Rijksrecherche deed onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij de verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee, destijds minderjarige jongens in Turkije.

Het onderzoek leverde geen enkel belastend materiaal op dat Demmink was betrokken bij de beweerde verkrachtingen, aldus het OM.