HARDERWIJK - De demonstratie van extreemrechtse leden van het Comitee Kusters/Malcoci in Harderwijk is zatermiddag zonder problemen verlopen. Na een korte manifestatie met toespraak liepen vijftig tot zeventig betogers ruim een kwartier door straten op een industrieterrein. Binnen een uur was de demonstratie afgelopen.

De betoging was gericht tegen de 'criminalisering van nationalisten en het vermoorden van rechtse politici'. Het omstreden protest is uiteindelijk vreedzaam verlopen. Eerder deze week verbood burgemeester De Groot van Harderwijk de protestactie nog uit angst voor rellen. De bestuursrechter in Zutphen hief dat verbod later op.

Burgemeester De Groot had de demonstratie verboden omdat hij bang was dat voetbalsupporters uit Amsterdam en Rotterdam wilden komen, net als groeperingen die tegen de NVU zijn gekant. Deze groeperingen zijn uiteindelijk niet op komen dagen.

Tegenbetogers

Kort voor de demonstratie zei voorman Kusters dat ,"criminele linkse actiegroepen verboden moeten worden, naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn". Daarna vertrok de kleine stoet voor een kleine tocht van ongeveer twintig minuten op een industrieterrein in Harderwijk.

De betogers werden gevolgd door opvallend veel toeschouwers en tegenbetogers. Zij scholden de rechts-extremistische actievoerders flink uit.

Toen de groep weer op de startplaats van de demonstratie aankwam, werden de rechtse demonstranten omringd door enkele honderden toeschouwers. De politie moest de toegestroomde groep mensen met zachte hand op afstand houden. Daarna hebben ze onder politiebegeleiding Harderwijk verlaten.

Vrijheid

Dat de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn in Harderwijk woont, is niet de belangrijkste reden om in Harderwijk te willen demonstreren, zo liet C. Kusters de rechtbank in Zutphen afgelopen week weten.

"Vrijheid en het recht om in Nederland te mogen demonstreren is een grondrecht", zei hij. De politie had zaterdag tweehonderd mensen voor de demonstratie ingezet. Er is een persoon aangehouden omdat die de betogers met stenen wilde bekogelen.

/NIEUWSExtreemrechtse NVU demonstreert in HarderwijkAnti-fascisten blijven thuisNVU-demonstratie Harderwijk mag doorgaan