HARDERWIJK - Het Comitee Kusters/Malcoci demonstreert zaterdag met ongeveer dertig tot veertig mensen in Harderwijk. Het comité is verbonden aan de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU).
Harderwijk

De betoging is gericht tegen "de criminalisering van nationalisten en het vermoorden van rechtse politici".

Eerder deze week verbood burgemeester De Groot van Harderwijk de protestactie nog uit angst voor rellen. De bestuursrechter in Zutphen hief dat verbod donderdag op.

Een videoteam van de politie zendt beelden van de betoging rechtstreeks door naar een commandocentrum. Onder de demonstranten bevinden zich ook enkele Duitsers.

Grondrecht

Dat de vermoedelijke dader van de moord op Pim Fortuyn in Harderwijk woont, is niet de belangrijkste reden om in Harderwijk te willen demonstreren, zo liet C. Kusters de rechtbank in Zutphen afgelopen week weten. "Vrijheid en het recht om in Nederland te mogen demonstreren is een grondrecht", meent hij.

Burgemeester De Groot verbood de demonstratie omdat hij bang was dat voetbalsupporters uit Amsterdam en Rotterdam wilden komen, net als groeperingen die tegen de NVU zijn gekant. De extreemlinkse Anti Fascistische Actie Nederland besloot om niet naar Harderwijk te komen voor een tegendemonstratie.

De betoging van Kusters en zijn Duitse partijgenoot C. Malcoci voert zaterdag niet door het centrum van Harderwijk. Dat is afgesproken met de gemeente omdat Harderwijk zaterdag waarschijnlijk zo'n 20.000 dagjesmensen op bezoek krijgt.

Tussen .00 en 17.00 uur mogen de demonstranten daarom lopen door de straten van de Westermeerweg, het Westende en de Weiburglaan in Harderwijk. De politie is in ruime mate beschikbaar, liet burgemeester De Groot eerder weten.