Burgemeester Rinus Michels van Winsum heeft woensdag openlijk z’n excuses aangeboden aan de boer, wiens land moet worden gebruikt voor de aanleg van een noodweg. 

Die weg is nodig om de onbewaakte spoorwegovergang te omzeilen, waar vrijdag achttien mensen gewond raakten bij een treinongeluk.

Volgens de burgemeester is ten onrechte de suggestie gewekt dat de familie niet zou willen meewerken aan een oplossing of dat ze het proces hebben vertraagd. Tijdens een ''zeer indringend gesprek” bleek dat familie diep geraakt was door de wijze waarop Michels reageerde op vragen over mogelijk te nemen stappen.

De burgemeester liet vrijdag weten juridische onteigening te overwegen als er niet snel overeenstemming zou komen. ''Dat als gevolg van mijn uitspraken de familie in een kwaad daglicht wordt geplaatst is onterecht. Ik bied daarvoor de familie mijn excuses aan", zei Michels.

Hij hoopt dat de partijen er in goed overleg zo snel mogelijk uit komen, zodat de noodweg kan worden aangelegd.

Oplossing

Bij Winsum botste vrijdag een tankwagen op een trein van Arriva. Het kabinet beloofde dinsdag de spoorwegovergang voor het einde van het jaar aan te pakken. De eigenaar van de grond zei eerder boos te zijn op de gemeente Winsum en Prorail omdat hij ten onrechte de schuld kreeg van het treinongeluk, omdat gesteld werd dat hij niet wilde meewerken aan een oplossing.

De spoorwegovergang zorgt al langer voor problemen. In 2014 kwam een 24-jarige man er om het leven toen hij met zijn auto werd geschept door een trein tijdens het oversteken. Eerder dat jaar overkwam een 67-jarige man hetzelfde.

Boer boos omdat hij schuld krijgt van treinongeluk Winsum
Boer boos omdat hij schuld krijgt van treinongeluk Winsum