WASHINGTON - Zes maanden nadat homoseksuele stellen in de Amerikaanse staat Massachusetts het recht om te huwen hadden verworven, hebben tegenstanders van het homohuwelijk hun slag geslagen in andere staten.

In Arkansas, Georgia, Kentucky, Montana, Michigan, Mississippi, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon en Utah konden inwoners dinsdag bepalen of de grondwet van hun staat uitgebreid moest worden met een bepaling dat het huwelijk alleen is voorbehouden aan man en vrouw.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zullen zeker tien staten het amendement opnemen in de grondwet. De uitkomst in Oregon is nog niet bekend.

Tweederde meerderheid

De Amerikaanse nationale grondwet zal overigens voorlopig geen artikel krijgen dat het homohuwelijk verbiedt. Tijdens een stemming in oktober in het Huis van Afgevaardigden bleek dat de vereiste tweederde meerderheid voor een aanpassing van de constitutie ontbrak.

Het voorstel tot wijziging van de grondwet kwam van Republikeinse volksvertegenwoordigers en had de steun van president Bush. De Senaat keurde in juli al een grondwetswijziging af. De kwestie was een van de thema's in de campagne.

Geen van de elf staten staat het homohuwelijk overigens momenteel toe. Het was vooral de bedoeling deze praktijk ook vast te leggen in de grondwet. Het omstreden homohuwelijk is in 38 van de vijftig Amerikaanse staten verboden.