WASHINGTON - President Bush lijkt de Amerikaanse presidentsverkiezingen te gaan winnen. Na winst in de belangrijke staat Florida komt een tweede termijn als president dichtbij. De uitslag in de staat Ohio zal vermoedelijk de doorslag geven. Het verschil tussen Bush en Kerry is daar juist minimaal. De definitieve uitslag laat voorlopig nog op zich wachten.

Bekijk video
Modem/ Breedband


'Wij strijden voor elke stem'

De Democraten wachten op de definitieve uitslag alvorens de op handen liggende nederlaag te erkennen. "We hebben hier vier jaar op gewacht. Dan kunnen we ook best nog wel een beetje geduld hebben. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht", aldus de Democratische kandidaat voor het vice-presidentschap John Edwards in een korte rede in Boston voor zijn partijgenoten.

De Amerikaanse nieuwszenders CNN, ABC en CBS doen voorlopig geen voorspelling over de winnaar in Ohio. "Too close to call", menen de zenders. De kandidaten Bush en Kerry zitten te dicht bij elkaar, stellen ze. Daarnaast zouden er problemen zijn met de stemapparatuur. Die apparatuur zal eerst vervangen moeten worden. Fox en NBC hebben Bush wel al tot winnaar in Ohio uitgeroepen.

Stafchef

De stafchef van het Witte Huis, Andrew Card, heeft gezegd dat president Bush "statistisch gezien" niet meer in te halen is en dus de verkiezingen heeft gewonnen. Bush zal later op de dag een verklaring geven.

Volgens Card wil Bush zijn tegenstander John Kerry de tijd geven om zijn verlies in te zien. In Ohio wordt de uitslag ondanks een voorsprong van Bush nog betwist door Kerry. Hij heeft een achterstand van 140.000 stemmen op de president, maar nog niet alle stemmen zijn geteld. Volgens Card is deze achterstand niet meer in te halen door Kerry.

"We zijn er zeker van dat president Bush zijn herverkiezing binnen heeft met ten minste 286 kiesmannen", aldus Card. Een kandidaat moet ten minste 270 kiesmannen vergaren.

Provisional ballots

De Democraten willen dat alle stemmen geteld worden, ook de zogeheten "provisional ballots". Dat zijn uitgebrachte stemmen van mensen bij wie er een probleem werd geconstateerd met hun kiezersregistratie. In afwachting van een nadere controle mogen ze voorwaardelijk stemmen.

Het is niet bekend hoeveel van dit soort stemmen er in Ohio zijn. Het tellen van de "provisional ballots" zal volgens een woordvoerder van de staat pas over elf dagen beginnen.

Kiesmannen

Als Bush in Ohio wint dan zou hij uitkomen op 274 kiesmannen. Voor winst in de verkiezingen heeft hij 270 kiesmannen nodig. Zonder Ohio staat president Bush in de tussenstand op 254 kiesmannen tegen 252 voor John Kerry.

Het campagneteam van John Kerry schaart zich niet achter de voorspelling van de Amerikaanse zenders dat de cruciale staat Ohio verloren is gegaan aan George Bush. "De telling is nog niet voorbij. Er moeten nog meer dan 250.000 stemmen worden geteld. Als dat is gebeurd dan denk ik dat Kerry zal winnen", aldus Mary Beth Cahill van het campagneteam in een verklaring.

De tegenstander van Bush wist niet Florida, maar wel de andere 'battleground state' Pennsylvania binnen te halen. Beide kampen hechtten voorafgaand aan de presidentsverkiezingen zeer veel waarde aan de staat Pennsylvania die 21 kiesmannen levert aan het electoral college.

Bot verdeeld

Het noorden van de staat Ohio is een Democratisch bolwerk terwijl het zuiden van de staat juist weer een Republikeins bolwerk is. Ook in de andere 'battleground states' bestaat een dergelijke scheve verdeling van kiezers.

Bush won de staten waar hij vier jaar geleden ook won. Kerry schrijft de staten op zijn naam die in 2000 Gore steunden.

Thuisstaten

De Republikeinse presidentskandidaat Bush en de Democratische kandidaat Kerry hebben beiden hun 'thuisstaten' Texas en Massachusetts gewonnen. Texas levert Bush 34 kiesmannen op, Kerry wint er twaalf in zijn staat. Dat berichtten Amerikaanse tv-zenders.

De Republikeinse vice-presidentskandidaat Cheney zag zijn staat Wyoming naar Bush gaan. Zijn Democratische collega Edwards zag zijn thuistaat North Carolina naar de huidige president gaan.

Balkenende

Premier Balkenende wacht nog even met het feliciteren van de volgende Amerikaanse president. "Het is nog erg spannend en we wachten voor de zekerheid nog maar even af", zei Balkenende woensdag na afloop van een debat in de Tweede Kamer.

270 kiesmannen nodig

Hieronder volgt een overzicht van de uitslagen per staat. In totaal zijn er 538 kiesmannen te winnen. Voor winst zijn er minimaal 270 nodig.

Staat Aantal kiesmannen Uitslag


Californië 55 Kerry
Texas 34 Bush
New York 31 Kerry
Florida 27 Bush
Illinois 21 Kerry
Pennsylvania 21 Kerry
Ohio 20
Michigan 17 Kerry
New Jersey 15 Kerry
Georgia 15 Bush
North Carolina 15 Bush
Virginia 13 Bush
Massachusetts 12 Kerry
Indiana 11 Bush
Washington 11 Kerry
Tennessee 11 Bush
Missouri 11 Bush
Wisconsin 10 Kerry
Maryland 10 Kerry
Arizona 10 Bush
Minnesota 10 Kerry
Louisiana 9 Bush
Alabama 9 Bush
Colorado 9 Bush
Kentucky 8 Bush
South Carolina 8 Bush
Oklahoma 7 Bush
Oregon 7 Kerry
Connecticut 7 Kerry
Iowa 7
Mississippi 6 Bush
Kansas 6 Bush
Arkansas 6 Bush
Utah 5 Bush
Nevada 5 Bush
New Mexico 5
West Virginia 5 Bush
Hawaii 4 Kerry
Idaho 4 Bush
Maine 3 Kerry
New Hampshire 4 Kerry
Rhode Island 4 Kerry
Nebraska 3 Bush
Montana 3 Bush
Delaware 3 Kerry
South Dakota 3 Bush
North Dakota 3 Bush
Alaska 3 Bush
Vermont 3 Kerry
Washington DC 3 Kerry
Wyoming 3 Bush