De Amerikaanse politie heeft maandag een man gearresteerd die een aanslag op Times Square in New York zou steunen.

Het gaat om de 37-jarige Mohammed Rafik Naji uit Jemen, die nu woonachtig is in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn.

Volgens de autoriteiten in de Verenigde Staten reisde hij in maart 2015 naar Turkije en Jemen in een poging zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Tijdens zijn reis mailde hij veelvuldig met zijn vriendin en stuurde hij haar een selfie waarop hij een groot mes bij zich droeg. 

De man is maandag aangeklaagd. Hij zou proberen Islamitische Staat te steunen door onder andere steun uit te spreken voor een aanslag op Times Square, zo luidt de aanklacht.

Informant

Een informant legde in augustus 2015 via Facebook contact met Naji. De Jemeniet omschreef Islamitische Staat als "een virus dat niet-gelovigen niet meer kunnen stoppen, wat ze ook doen".

Eenmaal terug in de Verenigde Staten sprak de informant op 19 juli van dit jaar, vijf dagen na de aanslag in Nice, nogmaals met Naji. Hij uitte in dat gesprek zijn steun om een vergelijkbare aanslag te plegen op Times Square in New York. "Ze willen een actie op Times Square", zei hij volgens de rechtbankpapieren.

Bij de aanslag in Nice reed een terrorist op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen in op wandelaars. 86 mensen kwamen om het leven.