Nederland trekt meer geld uit om onder andere de Syrische hulporganisatie Witte Helmen (White Helmets) te ondersteunen. 

De organisatie, bestaande uit ongeveer drieduizend vrijwilligers, is vaak als eerste ter plekke om hulp te verlenen na de luchtaanvallen van het Syrisch regime.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders kondigde de financiële steun maandag aan tijdens een Syrië-bijeenkomst waar de documentaire White Helmets werd vertoond.

Koenders maakt 3 miljoen euro vrij voor de White Helmets, die volgens de minister naar schatting al 73.000 mensen onder het puin vandaan hebben gered. Het bedrag komt bovenop de 4,5 miljoen euro die het kabinet al eerder dit jaar vrijmaakte.

"Het levensreddende en moedige werk dat de vele vrijwilligers onder vreselijke omstandigheden doen, verdient onze blijvende steun. De helden van Aleppo bieden hoop waar wanhoop heerst", aldus Koenders. 

Ook gaat er 1 miljoen euro naar de verbetering van schuilplaatsen in het door bombardementen geteisterde Aleppo en naar een nieuw sirenesysteem dat Syriërs beter moet waarschuwen tegen nieuwe bommen.

Nieuwe bombardementen

Koenders zei het extra geld "met grote nederigheid" aan te bieden, omdat het niet in verhouding staat tot het leed van de Syriërs. 

Dat leed is de afgelopen maanden alleen maar toegenomen, zei Abdulrahman Al-Mawwas, een van de reddingswerkers van de Witte Helmen die aanwezig was bij de vertoning van de documentaire in Den Haag.

De Syrische en Russische luchtmacht hebben de aanvallen de afgelopen dagen opnieuw opgevoerd. De bombardementen ontzien tegenwoordig niet langer ziekenhuizen, al ontkennen de Russen en het Syrisch regime die beschuldigingen.

Zaterdag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat alle ziekenhuizen in het oosten van Aleppo, dat in handen is van de opstandelingen, buiten werking staan.

Koenders zei met een gevoel van schaamte en schuldgevoel naar de documentaire gekeken te hebben. "Iedereen kjkt naar ons politici en vraagt: waarom doen jullie er niets aan?" Volgens de minister is het daarom zaak dat het leed van de Syrische burgeroorlog in beeld blijft komen om de internationale gemeenschap gemobiliseerd te krijgen om een einde te maken aan de oorlog.

Koenders herhaalde dat er voor president Bashar al-Assad geen toekomst in Syrië kan zijn.