Andy Murray heeft zondag de ATP World Tour Finals op zijn naam geschreven. De 29-jarige Schot rekende in de finale in twee sets af met de Serviër Novak Djokovic en behield daardoor de leidende positie op de wereldranglijst.

Murray zegevierde na één uur en 43 minuten met 6-3 en 6-4. Bij winst had Djokovic de nummer één-positie heroverd.

Eerder dit jaar was Murray al de sterkste op onder meer Wimbledon en pakte hij olympisch goud in Rio de Janeiro.

Door zijn goede prestaties de voorbije maanden begon Murray als de nieuwe nummer één van de wereld aan het prestigieuze eindejaarstoernooi in de O2 Arena in Londen. Daarmee maakte hij een einde aan het tijdperk van Djokovic.

De eveneens 29-jarige Serviër raakte bovendien zijn titel op de ATP World Tour Finals kwijt. Hij ging er in de afgelopen vier jaar telkens met de hoofdprijs vandoor en was ook in 2008 de beste. Murray reikte in het verleden nooit verder dan de halve eindstrijd.

Murray: 'Iedereen had het hier al maanden over'
72
Murray: 'Iedereen had het hier al maanden over'

Hoog niveau

Murray liet ook zondag zien waarom hij op dit moment de aanvoerder van de wereldranglijst is. De drievoudig Grand Slam-winnaar haalde een zeer hoog niveau en profiteerde optimaal van de fouten van Djokovic.

Murray behield telkens redelijk eenvoudig zijn eigen opslag en zette constant druk op de service van Djokovic. De Serviër werkte bij een 3-2 achterstand in de eerste set twee breakpunten weg, maar werd twee games later wel gebroken. Murray serveerde vervolgens op overtuigende wijze de set uit: 6-3.

De Schot trok die lijn in de openingsfase van het tweede bedrijf door en brak Djokovic ook gelijk in de eerste game. De Serviër was totaal van slag en sloeg af en toe onbegrijpelijke missers. Hij moest ook bij 3-1 zijn opslag inleveren.

De wedstrijd leek gelopen, maar bij 4-1 deed Djokovic toch nog iets terug. Hij pakte een break terug en kwam naar mate de partij vorderde steeds beter in zijn spel. Murray liet zich echter niet gek maken en maakte het bij 5-4 op zijn derde wedstrijdpunt af.