DEN HAAG - De dader van de moord op Theo van Gogh "kan geen moslim of zelfs geen mens genoemd worden", meent de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Voorzitter Yusuf Kalkan van deze koepel van Turkse overheidsmoskeeën heeft dinsdag verder verklaard dat terreur en moord geen plaats hebben in de islam.

"Islam is een godsdienst die vrede, verzoening en tolerantie als grondbeginsel heeft. Daarom wordt de daad volledig afgekeurd door de islam", zei Kalkan. De 26-jarige verdachte van de moord op Van Gogh heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Bij de ISN zijn ongeveer 150 moskeeën aangesloten.

Samenleving

Wat het motief van de dader ook geweest mag zijn, het rechtvaardigt op geen enkele wijze deze brute moord, stelde het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). "Hij heeft de verhoudingen binnen de Nederlandse samenleving hiermee geen goede dienst bewezen." Het NCB hoopt dat zowel de autochtone als allochtone gemeenschappen zich ondanks de moord blijven inzetten voor een verdraagzame en vrije samenleving.

Vrees

De Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en HBO'ers vreest voor racistische maatschappelijke reacties naar aanleiding van de moord. "Waar de moord op Theo van Gogh geen enkele rechtvaardiging vindt in zijn felle politieke stellingnames, zo is de afkomst van de dader evenmin een rechtvaardiging voor maatschappelijke onrust die zich richt tegen de Arabische of islamitische gemeenschap", stelt de unie.