LANDGRAAF - Het driedaagse popfestival Pinkpop in Landgraaf begon zaterdagmorgen nat. In de vroege ochtend viel er een forse regenbui.
Pinkpop

Organisator Jan Smeets reageert laconiek: "Een beetje regen hoort erbij. Onze bezoekers malen er niet om. Maar het is wel prettig dat er voor de komende dagen slechts 30 procent kans op regen is."

De vijf festivalcampings openden rond 12.00 uur officieel hun poorten, maar de eerste ging al om zes uur zaterdagochtend open. Dit gebeurde om de duizenden in de avond en nacht toegestroomde festivalgangers een plek te kunnen geven.

Het opzetten van de tenten doet soms denken aan een groot modderballet als gevolg van de hevige regen zaterdagmorgen. De eerste vier kampeerterreinen zijn goed voor 42.000 kampeerders. Pas als die vol zijn, gaat de laatste open, waar nog eens 8000 mensen terechtkunnen.

Omstreeks 17.15 uur begint in de 3FM-tent het eerste optreden van Pinkpop 2002, van Supergroover. In de avond komen publieksfavorieten als Bush, Heather Nova en Live nog op het podium.

Zonder problemen

Traditiegetrouw verzamelden zich vrijdagavond al honderden festivalbezoekers in de omgeving van de drafbaan in Landgraaf. Het programma lijkt de organisatie geen problemen op te leveren. "Alles gaat perfect, geen afzeggingen, geen zieken", aldus Smeets.

Pinkpop heeft er dit jaar voor het eerst voor gekozen om haar topacts meer te spreiden over het pinksterweekeinde. Zo sluit de zeer populaire Britse danceformatie Faithless zondag de tweede festivaldag af.

Toch biedt de pinkpopmaandag opnieuw de meest aansprekende namen, als Jewel, Lenny Kravitz, Macy Gray, Muse en Kane. De Duitse showmetalformatie Rammstein sluit het festival maandag om 23.00 uur af.

Rammstein is in elk geval de tophit onder veel festivalgangers en prijkt op talloze T-shirts. De stemming onder de festivalgangers is zaterdag aan het begin van de middag goed: er is veel modder, maar ook veel bier en er wordt flink geblowd.