EU wil reizigers zonder visum strenger controleren

De Europese Unie wil strengere controles uitvoeren voor reizigers van buiten de EU die zonder visum de Schengenzone inreizen. Zij moeten zich verplicht registreren en een vragenlijst invullen. 

De Europese Commissie presenteert het plan woensdagmiddag, meldt de Volkskrant.

De maatregelen worden genomen in het kader van terreurbestrijding. De recente aanslagen in onder meer Parijs en Brussel toonden aan dat het relatief makkelijk is om de EU in te reizen.

Reizigers van buiten de EU zullen, als het plan door het Europees parlement wordt goedgekeurd, een elektronische vragenlijst moeten invullen, waarop informatie staat over hun reisdoel en gezondheid. Ook worden hun gegevens geregistreerd. De kosten bedragen vijf euro en een goedgekeurde aanvraag blijft vijf jaar geldig.

Europol

Die informatie wordt vervolgens direct gecontroleerd bij onder meer Europol, dat een lijst bijhoudt van in Europa gezochte personen. Daarnaast worden reizigers nog steeds gecontroleerd door de douane, die kan besluiten iemand geen toegang te verlenen tot een lidstaat.

Volgens de commissie moet het plan vanaf 2021 in werking treden. Naar schatting zullen tegen die tijd jaarlijks zo'n 40 miljoen reizigers zonder visum naar de EU willen reizen. 

Inwoners van zo'n zestig landen, zoals de Verenigde Staten, Brazilië, Canada en Australië, hebben geen visum nodig om de Schengenzone in te reizen, mits ze niet langer dan negentig dagen in één van de lidstaten verblijven en niet werken of studeren.

Lees meer over:
Tip de redactie