Belgische politie zet waterkanonnen in tegen demonstrerende militairen

Demonstrerende Belgische militairen zijn dinsdag in Brussel door de politie met waterkanonnen en traangas in het gareel gehouden. Tussen de achtduizend en tienduizend militairen protesteren tegen de pensioenplannen van hun regering. 

De aanwezige militairen probeerden door een afzetting bij het ministerie van Defensie te breken, waarop de politie reageerde met waterkanonnen en traangas.

De militairen zijn boos omdat hun pensioenleeftijd in een voorstel van de regering geleidelijk wordt verhoogd, van 56 nu naar 63 jaar in 2030 en ook valt vanaf 2019 hun pensioenberekening minder gunstig uit.

Het centrum van de Belgische hoofdstad is grotendeels afgezet om de deelnemers vrij baan te geven, waardoor forse verkeersoverlast ontstond.

Zwaar beroep

Minister Steven Vandeput (Defensie) probeerde vorige maand de om de onvrede weg te nemen. Door het militaire vak onder zware beroepen te scharen zou de pensioenleeftijd toch eerder bereikt kunnen worden. Daarnaast is de minster bezig een overstap van oudere militairen naar bijvoorbeeld politiebewakingsdiensten te vereenvoudigen.

Er staat dinsdagmiddag nog een ontmoeting tussen een delegatie militairen en Vandeput op de agenda.

Het is voor het eerst in veertien jaar dat militairen in België demonstreren. Ze hebben geen stakingsrecht, maar het is dinsdag Koningsdag in België, een feestdag voor militairen.

Lees meer over:
Tip de redactie