Regering Congo wil buitenlandse media verbieden

De regering van Congo wil buitenlandse media die nieuws in het land uitzenden gaan verbieden. Onder andere de BBC en Deutsche Welle worden daardoor getroffen. 

Deze buitenlandse media hebben zich ontpopt als stem voor de oppositie, aldus minister van Communicatie Lambert Mendé.

In het vervolg mogen de zenders alleen nieuws brengen als ze daarvoor gebruikmaken van lokale media. Naast de BBC en Deutsche Welle worden ook de Franse radiozender RFI en televisiezender TV 5 Monde getroffen.

De oppositie krijgt bij de buitenlandse media meer aandacht dan bij de streng gecontroleerde staatsomroep. De oppositie wil dat president Joseph Kabila van het toneel verdwijnt.

Presidentsverkiezingen

Zijn ambtstermijn loopt vlak voor kerstmis af, maar hij is niet van plan de macht af te staan. Het constitutioneel hof van Congo bekrachtigde onlangs de uitstel van de presidentsverkiezingen tot april 2018.

Kabila is naar eigen zeggen bang dat zijn land er nog niet klaar voor is. Zeker 10 procent van de 80 miljoen inwoners zou ook nog niet geregistreerd zijn.

In september braken er in het land gewelddadige protesten uit tegen Kabila. De betogers waren woedend over zijn plannen om de verkiezingen uit te stellen. Tientallen mensen kwamen om het leven.

Burgeroorlog

Sinds Congo onafhankelijk werd in 1960 is het er politiek gezien nog nooit rustig geweest. Diverse legerleiders heersten over het land nadat voormalig overheerser België zich had teruggetrokken.

Tussen 1996 en 2003 kwamen miljoenen mensen om tijdens een lange en bloedige burgeroorlog. In 2003 greep Kabila de macht, de zoon van de voormalige president Laurent Kabila die in 2001 door een staatsgreep om het leven kwam.

In december 2016 loopt officieel zijn derde termijn als staatshoofd af.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie