Leraren zijn in het geweer gekomen tegen het zogenoemde lerarenregister dat het kabinet volgend jaar wil invoeren en is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Binnen een week hebben al meer dan 7000 docenten de petitie 'Stop dit lerarenregister' getekend.

Dat meldt de vakbond Leraren in Actie (LIA) zondag. Het lerarenregister is vorige maand goedgekeurd door de Tweede Kamer. Naar verwachting zal de Eerste Kamer binnenkort ook instemmen met het plan. De LIA wil met de actie de Eerste Kamer oproepen tegen het wetsvoorstel te stemmen.

In het lerarenregister moeten docenten zelf hun kennis en ervaring gaan bijhouden. Hiermee moet de kwaliteit van de docenten worden verbeterd en daarmee dus ook het onderwijs in Nederland.

Volgens LIA wordt het lerarenregister gepresenteerd als de oplossing voor het lerarentekort en het onbevoegd lesgeven en worden echte verbeteringen voor het onderwijs, zoals kleinere klassen en minder lesuren niet ingevoerd.

Geen draagvlak

Onder de leraren is volgens LIA geen draagvlak voor het register. Leraren hebben bovendien genoeg van de betutteling door de politiek, aldus LIA.

De grootste vakbonden, zoals de Algemene Onderwijsbond en CNV Onderwijs, zijn wel voorstander van het lerarenregister.