HILVERSUM - De ontwikkeling van vaccins tegen verslaving van nicotine en cocaïne en tegen baarmoederhalskanker zit in een stroomversnelling. Ze komen al over twee jaar tot drie jaar beschikbaar, sneller dan verwacht.

Dat zei wetenschappelijk directeur B. van der Zeijst van het Nederlands Vaccin Instituut maandag in het tv-programma Nova. Er wordt al dertig jaar gewerkt aan de nieuwe middelen en volgens hem zijn de laatste klinische tests zeer succesvol.

Zo blijkt dat het preventieve vaccin tegen baarmoederhalskanker ongeveer 98 procent van de proefpersonen beschermt tegen de ziekte. Van der Zeijst verwacht dat het vaccin, het eerste ooit tegen een vorm van kanker, in 2007 of 2008 in het Rijks Vaccinatie Programma kan worden opgenomen.

De vaccins tegen nicotine en cocaïne schakelen het afweersysteem van het lichaam in. De vaccins vormen antilichamen waardoor nicotine of cocaïne worden afgevoerd zodat ze de hersenen niet meer bereiken. Daardoor werken deze stoffen niet meer verslavend.

Daarnaast worden doorbraken verwacht in onderzoeken naar vaccins om nier-, prostaat- en huidkanker te bestrijden, aldus Van der Zeijst.