WASHINGTON - Op de laatste dag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn de zittende president Bush en zijn tegenstander Kerry niet alleen in de peilingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Ook bij het campagnevoeren zitten zij elkaar op de hielen.

Na duizenden kilometers en talrijke bijeenkomsten kruisten de opponenten elkaar maandag (plaatselijke tijd) in de staat Wisconsin. Met drie straten en een uur verschil traden Bush en Kerry in Milwaukee op. De vliegtuigen van beide teams stonden een tijd lang samen op de luchthaven van de stad.

Wisconsin geldt als een van de staten waar geen duidelijke meerderheid voor de Republikein of Democraat is. Een zege in Wisconsin zou een belangrijke bijdrage kunnen zijn aan de uiteindelijke overwinning.

Ohio

De twee belangrijkste kandidaten, vice-president Cheney en diens rivaal Edwards bezoeken de laatste dag van campagnevoeren 22 bijeenkomsten in dertien staten, meldde de Britse omroep BBC. Bush en Kerry doen ook Ohio aan, net als Wisconsin een staat die niet eenduidig achter een van de rivalen staat. Veel waarnemers verwachten dat de definitieve beslissing in Ohio valt.

De reis van Bush eindigt in zijn thuishaven Crawford in Texas, waar hij dinsdagochtend zijn stem zal uitbrengen. Senator Kerry stemt in 'zijn' Boston.

In een onderzoek van de omroep ABC vertelde 75 procent van de ondervraagden dat zij deze verkiezingen als de belangrijkste van hun leven beschouwden. De verkiezingsautoriteiten bereiden zich voor op een relatief hoge opkomst.

Van de Amerikaanse kranten spraken zich 208 voor Kerry uit, 169 steunen de zittende president.