DEN HAAG - Minister Bot van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat Nederlandse militairen na 15 maart toch nog langer in Irak blijven. Het kabinet is nog wel steeds van plan om de 1350 militairen terug te trekken, maar bij "onvoorziene omstandigheden" of "een beroep op ons van de hele wereld", komt het kabinet terug bij de Tweede Kamer voor overleg.

Bot zei dat maandag in het debat in de Kamer over zijn begroting voor 2005. Hij liet met zijn opmerkingen over Irak duidelijk meer ruimte voor een korte verlenging van de missie dan minister Kamp van Defensie. Die herhaalde onlangs tijdens zijn bezoek aan de militairen in Irak keer op keer dat de militairen op 15 maart weg gaan, wat er ook gebeurt. Kamp nam het begrip "onvoorziene omstandigheden" geen enkele keer in de mond.

Bot weigerde te zeggen wat die 'onvoorziene omstandigheden' zouden kunnen zijn. Bot: "Het is glashelder, we gaan medio maart weg. Maar je moet nooit nooit zeggen. Ik ga geen definitie geven van onvoorziene omstandigheden. Dan is het einde zoek."

In de Kamer zijn de VVD en de Groep Wilders voor een langer verblijf van de Nederlandse militairen in Irak. Ook het CDA wil een verlenging niet uitsluiten, de PvdA doet dat wel.