HAMBURG - Het Duitse persbureau ddp mag niet meer schrijven dat de Duitse bondskanselier Schröder zijn haren verft. Dat heeft een rechtbank in Hamburg vrijdag bepaald. De rechter vond het niet voldoende om het persbureau de citaten terug te laten nemen.

Het persbureau liet in januari een media-adviseuse aan het woord die vertelde dat de bondskanselier geloofwaardiger zou overkomen als hij de grijze haren aan zijn slapen niet zwart zou verven. Schröder reageerde woedend en ontkende in alle toonaarden dat hij zijn kapsel laat kleuren.

Het persbureau rectificeerde en vond dat voldoende. Maar de SPD-voorman diende een klacht in tegen ddp. Tijdens de zaak moest zelfs Schröders kapper komen opdraven. Duitse politici eisten dat de bondskanselier haren afstond voor onafhankelijk onderzoek.

De verdediging stelde tijdens het proces: "Als een persbureau elk citaat dat het verspreidt tot in het allerlaatste moet uitpluizen, dan kan het de tent wel sluiten." De rechtbank vond dat ddp bij de media-adviseuse had moeten nagaan of haar uitspraken op feiten of op vermoedens waren gebaseerd.

Het persbureau kondigde vrijdag aan in hoger beroep te gaan. Van de kant van Schröder was overigens niemand verschenen in de met journalisten gevulde zittingszaal.