AMSTERDAM - De verklaringen van de acht verdachten in de zaak-Anja Joos staan in schril contrast met de getuigenis van een 27-jarige vrouw, die als 'kroongetuige' geldt in de zaak. Dat bleek maandag voor het gerechtshof in Amsterdam, waar de acht terechtstaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde zes van hen eerder tot straffen variërend van negen maanden tot drie jaar cel wegens hun aandeel in de gewelddadige dood van de 43-jarige Joos. Twee verdachten sprak de rechtbank vrij.

Reconstructie

Het hof liet in september een reconstructie ter plaatse uitvoeren van het incident, dat vorig jaar oktober tot aanzienlijke commotie leidde. Joos werd op 6 oktober achtervolgd door twee personeelsleden van een vestiging van supermarkt Dirk van den Broek in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp, die dachten dat de drugsverslaafde vrouw een blikje bier had gestolen.

Dit bleek niet het geval. Een scheldpartij over en weer leidde tot geweld tegen de vrouw, dat overigens niet werd gepleegd door de medewerkers van de supermarkt. Het voorval had de aandacht van anderen getrokken, die zich er mee bemoeiden. Joos overleed nadat zij, toen zij eenmaal tegen de grond was gewerkt, een paar trappen tegen het lichaam had gekregen.

Geen groep

Het hof bekeek maandag ter terechtzitting de videobeelden van de reconstructie. Tijdens de reconstructie heeft een aantal verdachten afzonderlijk van elkaar hun verhaal verteld. In grove lijnen komen die verhalen erop neer dat Joos nooit het middelpunt is geweest van een groep, waarvan een aantal leden geweld pleegde en de rest de zaak ophitste. De jongens bekennen op de plek des onheils, het Gerard Douplein, te zijn geweest, maar zeggen niet als groep te hebben opgetreden.

Verklaring kroongetuige

Dat was wel de ondubbelzinnige waarneming van de 'kroongetuige'. Zij heeft tijdens de reconstructie uitvoerig uit de doeken gedaan hoe zij, terwijl zij kwam aanfietsen, zag dat Joos zich van een groep 'opgewonden' jongens verwijderde. Toen Joos zich op enkele meters afstand van de groep bevond, werd er een terrasstoel naar haar gegooid. Joos gooide de stoel terug, aldus de getuige, en liep weer op de jongens af. Korte tijd later lag zij op de grond. Toen de getuige zag dat Joos vervolgens werd geschopt, is zij in allerijl de politie gaan waarschuwen.

Fout in aanklacht

Een van de twee hoofdverdachten, de 19-jarige M.G., heeft bekend dat hij degene is geweest die Joos twee trappen in de zij heeft gegeven toen zij op de grond lag. Bij de rechtbank eiste de officier van justitie destijds zeven jaar cel tegen hem. Wegens een onhandige opbouw van de formele aanklacht van de officier, kwam de rechtbank tot een andere bewezenverklaring en tot een straf van achttien maanden. In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie, dat in zeven van de acht zaken hoger beroep aantekende, de 'fout' in de aanklacht rechtgezet.

Afronden

Dinsdag zal openbaar aanklager S. van Gend zijn strafeisen formuleren. Het hof had aanvankelijk ook woensdag nog uitgetrokken voor het proces, maar hoopt de zaak reeds dinsdag te kunnen afronden.