ARNHEM/NIJMEGEN - De 15-jarige Nina K. uit Nijmegen gaat niet in hoger beroep tegen haar veroordeling tot vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie en verplichte therapie wegens haar voorkennis van de moord op Maja Bradaric.

Dat heeft het meisje in overleg met haar ouders en haar advocaat mr. Hermesdorf maandag besloten, hoewel zij het niet eens zijn met de veroordeling.

Hartsvriendin

Maja Bradaric was de hartsvriendin van het Nijmeegse meisje. De twee leerden een groepje jongens uit Nijmegen en Beuningen kennen. Het 15-jarige meisje kreeg verkering met Goran M., die door de Arnhemse rechtbank tot acht jaar cel en tbs is veroordeeld voor het wurgen van Maja en het in brand steken van haar lichaam. Volgens de kinderrechter wist het meisje van haar vriendje van tevoren van de moordplannen en heeft ze niemand gewaarschuwd.

Beroep jongens

De rechtbank veroordeelde Ferdi Ö. voor dezelfde feiten tot elf jaar cel. Goran P. kreeg wegens medeplichtigheid drie jaar jeugddetentie opgelegd. Het gerechtshof in Arnhem begint op 18 november, precies een jaar na de moord, met de behandeling van het beroep dat de jongens hebben ingesteld tegen hun veroordeling.

Reactie ouders

"Wij zijn teleurgesteld dat de rechtbank geen enkel begrip heeft kunnen tonen voor de moeilijke situatie waarin Nina zich bevindt", aldus de ouders in een verklaring. "Wij achten Nina nog steeds onschuldig. De zogenaamde 'moordplannen' voorzover die er waren en bij Nina terecht zijn gekomen, zijn losse verhalen en kreten die tussen de bedrijven door hebben plaatsgevonden, want er werd in het bewuste vriendenclubje primair gelachen, er werden ijsjes gegeten en er werd vooral lol met elkaar gemaakt."

De kinderrechter vond het niet aannemelijk dat het 15-jarige meisje de dreigementen van haar vriendje nooit serieus heeft genomen. Volgens de rechtbank zijn er aanwijzingen dat het meisje zelfs instemde met medewerking aan verschillende moordscenario's, die echter niet zijn uitgevoerd.

Motief onbekend

Haar ouders vinden dat "Nina helaas signalen om zich heen niet goed heeft begrepen. Het psychiatrisch en psychologisch rapport noemt haar niet voor niets verminderd toerekeningsvatbaar. Het bevreemdt ons dat de rechtbank daar geen rekening mee houdt bij het vaststellen van de verwijtbaarheid van haar handelen." Ook zijn de ouders verbijsterd dat politie en justitie nog steeds geen motief voor de moord hebben kunnen vinden. Hun geloof in het recht is geschokt, stellen zij, door de wijze van behandeling van de zaak van Nina.

Verwerking

Toch is besloten af te zien van hoger beroep. "Het is genoeg geweest en we zijn aan rust toe. Nina heeft haar beste vriendin verloren, de jongen op wie ze verliefd was, bleek een nietsontziende moordenaar te zijn. Op haar oude school was Nina niet meer welkom. Veel van haar privé-leven kwam op straat terecht. Het is nu tijd voor verwerking, voor in het reine komen met jezelf", aldus de verklaring van de ouders. Het 15-jarige meisje gaat ondertussen naar een andere school in Nijmegen. Zij zal nog langdurig therapie ondergaan.