Kroongetuige Fred Ros heeft in de verhoren met het Openbaar Ministerie (OM) authentieke verklaringen afgelegd en zich niet bezondigd "tot het napraten van het dossier". Dat zei aanklaagster Cynthia de Jong dinsdag in de rechtbank Schiphol tijdens de tweede dag van het requisitoir in het hoger beroep van liquidatieproces Passage.

Ros was de tweede kroongetuige met wie het OM in het langlopende strafproces tot een deal kwam.

Eerder, toen de zaak nog speelde voor de rechtbank in Amsterdam, kwam het OM tot overeenstemming met Peter la Serpe. Met Ros kwamen de contacten op gang eind 2013, toen het hoger beroep in de zaak al liep.

Mede aan de hand van de verklaringen van Ros pakte de politie eind 2014 Willem Holleeder op wegens vermeende betrokkenheid bij criminele afrekeningen. Ook verklaarde Ros in lijn met La Serpe over de prominente positie van Dino Soerel, door het OM gezien als opdrachtgever van liquidaties.

Betrouwbaar

De Jong noemde de informatie van Ros dinsdag "solide, bruikbaar en betrouwbaar". Zijn verklaringen lieten soms ''een ander licht" op bepaalde onderzoeken schijnen.

''Daarnaast heeft hij niet alleen anderen belast, maar ook zichzelf", aldus De Jong. Zo erkende Ros zijn directe betrokkenheid bij de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.

Angst

Volgens het OM leefde bij de kopstukken in het Passage-proces al langer de angst dat Ros zou gaan praten. ''Er is van alles gedaan om dat te voorkomen", aldus De Jong.

''Er zijn forse bedragen betaald en er is in de loop van het hoger beroep een andere raadsman naar voren geschoven om hem in het gareel te houden. Maar zijn verklaringen liggen er."

Groot belang

Maandag noemde het OM de inbreng van de beide kroongetuigen in Passage - dat draait om zeven liquidaties tussen 1993 en 2006 - al van groot belang.

Zonder hen waren daders wellicht spoorloos gebleven, was het moorden mogelijk doorgegaan en was het nooit gelukt om opdrachtgevers in beeld te krijgen, sprak aanklager Frits Posthumus.

Op de deals met de kroongetuigen in Passage is veel kritiek geuit, met name door de raadslieden van de tien verdachten. Het OM spreekt op 22 november de strafeisen uit.