ZOETERMEER - In kinderopvangcentra in Nederland zijn dit jaar al drie jonge kinderen omgekomen omdat ze sliepen in onveilige bedjes. Dat concludeert W. van Weperen, directeur van het Keurmerkinstituut. Volgens het particuliere instituut voldoet naar schatting 40 procent van de bedjes in kindercentra niet aan de wettelijke veiligheidsnormen die op sommige punten afwijken van de Europese normen.

Directeur Van Weperen zei maandag dat de normen op verschillende manieren worden overtreden. Zo zijn de spijlafstanden te groot, staan bedjes bij het raam en hangen de touwtjes van de zonnewering erin of er wordt een te klein matras gebruikt. Bovendien wordt het afgeraden om kinderen toe te dekken met een dekbedje. Dit om wiegendood te voorkomen.

Sterfgeval

Het laatste sterfgeval deed zich voor in september in een niet met naam genoemd kinderdagverblijf in Zuid-Holland. Daar raakte een baby ernstig bekneld in het bovenste deel van een stapelbed. Het kindje zat vast tussen de bedbodem en een schuifhekje. Reanimatie mocht niet meer baten, de baby stierf een dag later in het ziekenhuis.

Europese norm

Volgens Van Weperen wijkt de Nederlandse wetgeving af van de Europese op het gebied van de spijlafstand. De Nederlandse norm gaat er van uit dat het hoofdje van een kind niet tussen de spijlen van een bedje mag passen. De Europese norm gaat er van uit dat ook een klein rompje er niet tussen kan. "De wet moet dus worden aangepast", aldus Van Weperen.

Sancties

De kindercentra of leveranciers die bedjes hebben of maken die niet aan de normen voldoen, overtreden daarmee het Warenwetbesluit. Niet het Keurmerkinstituut, maar de Voedsel- en Warenautoriteit kan daarvoor sancties opleggen.