Staalproducent Nedstaal sluit twee jaar na een doorstart alsnog de deuren. De tweehonderd medewerkers verliezen hun baan.

Dat maakt het bedrijf vrijdagmiddag bekend.

Nedstaal wijt de sluiting aan de ''combinatie van prijsdruk en structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst". Het bedrijf is ervan overtuigd dat een sluiting van het bedrijf in die omstandigheden "onvermijdelijk" is.

De lopende opdrachten worden in de loop van de komende twee maanden nog geproduceerd en uitgeleverd.

Het personeel is inmiddels ingelicht door de directie. De directie wint advies in van de ondernemingsraad en gaat overleggen met betrokken vakbonden.

"Wij realiseren ons terdege dat de voorgenomen sluiting zeer ingrijpend is voor al onze collega's die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan Nedstaal", stelt directeur Gita Hoogeveen in een reactie. "Wij zullen ons tot het uiterste inspannen om hen in deze moeilijke tijd te ondersteunen."

Precies twee jaar geleden maakte Nedstaal, dat in de crisis in ernstige problemen raakte, een doorstart onder de vleugels van industrieel conglomeraat Andus Group uit Vianen. Daardoor konden toen 200 van de 280 banen worden gered.

Geschrokken

FNV-bestuurder Koos de Meij laat weten geschrokken te zijn dat nu opnieuw 200 mensen op straat komen te staan na de recente ontslagen in de scheepsbouw bij Heerema en IHC die deels dezelfde regio troffen.

"Nedstaal had het al anderhalf jaar moeilijk en uiteindelijk hebben de banken en Andus gezegd dat ze de financiering stopzetten. Wij hopen nu dat het moederbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt en mensen niet met lege handen naar huis stuurt."