Ouders die net hun eerste kind hebben gekregen moeten van de overheid 1000 euro krijgen als steuntje in de rug. Dat voorstel doet de SGP in haar verkiezingsprogramma dat vrijdag verschijnt. 

"Ouders maken met name bij de komst van het eerste kind forse kosten”, zegt SGP-leider Kees van der Staaij tegen NU.nl. Hij denkt daarbij aan de aanschaf van een kinderwagen en meubilair voor in de kinderkamer.

De 1.000 euro komt bovenop de kinderbijslag en is bedoeld voor alle Nederlanders, ongeacht het inkomen. Gemeentelijke regelingen die ouders met een kleine beurs financieel bijstaan, zijn voor de SGP onvoldoende. "Vaak gaat het om financiële steun achteraf. Bovendien verschillen de bedragen per gemeente", aldus Van der Staaij.

Volgens de SGP is het bedrag, dat de partij de "kinderwagenbonus" noemt, bovenop de kinderbijslag niet uniek. "Andere West-Europese landen doen het al. In België krijgen ouders ruim twaalfhonderd euro bij geboorte van het eerste kind en negenhonderd bij de volgende kinderen. Frankrijk geeft negenhonderd euro", aldus Van der Staaij.

Het voorstel kan stelletjes net dat duwtje in de rug geven bij het besluit om voor het ouderschap te gaan, "want het zijn vaak de kosten die daarbij komen kijken dat stelletjes het uitstellen".

Het plan zal 80 miljoen euro per jaar kosten. De partij wil dat bekostigen door de reïntegratie van onder andere arbeidsongeschikten anders in te richten.