ProRail gaat vijfhonderd onbewaakte spoorwegovergangen beter beveiligen. De spoorbeheerder gaat de komende maanden zeven nieuwe systemen testen die weggebruikers erop attent maken dat ze een overweg naderen en waarschuwen als er een trein aankomt.

De effectiefste manier om ongelukken te voorkomen, is overwegen vervangen door tunnels en bruggen. Dat is op veel plekken gedaan, maar nog altijd telt Nederland zo'n 2.500 overwegen.

Een op de vijf is onbewaakt. Een oproep van Prorail om met slimme ideeën te komen die de veiligheid van die overgangen verbeteren, leverde dit jaar 62 inzendingen op. De komende maanden wordt de haalbaarheid van zeven van die systemen getest.

Een van de ideeën is om mensen via telefoon of navigatie een seintje te geven als ze een onbewaakte overweg naderen. Ook worden interactieve systemen getest waarmee weggebruikers worden gewaarschuwd met licht, geluid en trillingen. 

Slachtoffers

Volgens een woordvoerder van Prorail moet in januari duidelijk zijn welke ideeën haalbaar zijn om in de praktijk te testen. Dit jaar vonden twintig ongevallen plaats bij spoorwegovergangen in Nederland, waarbij vier dodelijke slachtoffers vielen.

Het aantal dodelijke ongevallen op overwegen is de laatste decennia wel sterk afgenomen. In de jaren tachtig vielen gemiddeld nog zo’n vijftig dodelijk slachtoffers per jaar, in 2014 was dat gedaald tot zeven. Vorig jaar was er een piek met dertien doden op spoorwegovergangen. 

De meeste onbewaakte overgangen liggen in havengebieden en de noordelijke provincies. Met name daar is betere signalering prioriteit. Omdat veel mensen daar op vakantie gaan, kennen ze de omgeving minder goed en dat kan voor ongelukken zorgen, aldus Prorail. 

Campagne

Het aantal spoorwegovergangen in Nederland is de afgelopen jaren afgenomen 3016 in 2000 naar 2479 in 2014. Nieuwe spoorlijnen zoals de Hanzelijn en de hogesnelheidslijn hebben geen overgangen.

Naast het beter beveiligen van overwegen blijft Prorail hameren op veilig oversteken. De spoorbeheerder is deze week een publiciteitscampagne begonnen. Komiek Jandino Asporaat spoort jongeren aan ''het veilig te doen’’ en dus niet nog even snel onder de zakkende spoorbomen heen te rennen.