DEN HAAG - De drie vermeende taartgooiers zijn vrijdag vrijgelaten. Volgens de rechter-commissaris zijn er geen wettelijke gronden om de drie verdachten langer vast te houden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de onderzoeksrechter gevraagd de drie in bewaring te stellen en hun hechtenis met tien dagen te verlengen. Het OM gaf als redenen het onderzoeksbelang en herhalingsgevaar. De rechter-commissaris heeft de vordering afgewezen.

De drie worden ervan verdacht dat ze 14 maart taarten in het gezicht van Fortuyn gooiden tijdens de presentatie van zijn boek De puinhopen van acht jaar paars. Fortuyn deed daarop aangifte.

Namen achterhalen

De drie verdachten werden dinsdag van hun bed gelicht. Volgens het OM is het verklaarbaar waarom de arrestatie van het trio twee maanden op zich heeft laten wachten. "Het was moeilijk hun namen te achterhalen", aldus persofficier E. Kole.

Ze wil niet bevestigen dat een van de verdachten enkele jaren geleden ook betrokken was bij een taartactie tegen minister Zalm. "We geven geen enkele informatie die kan leiden tot de onthulling van de identiteit van de verdachten", stelt Kole.

De taartgooiers ontkennen iets te maken te hebben met de moord op Fortuyn. Via hun advocaat lieten ze na hun arrestatie weten de verdachte van de moord, Volkert van der G., niet te kennen.

/NIEUWSOM wil taartgooiers langer vasthouden

/DOSSIERPim Fortuyn