AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich de komende drie dagen over de zaak rond de doodgeschopte Anja Joos. De hoofdverdachte werd door de rechtbank eerder dit jaar tot achttien maanden celstraf veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar geëist, maar maakte een fout in de tenlastelegging waardoor de straf aanzienlijk lager uitviel. In totaal staan zeven verdachten terecht.

De 43-jarige vrouw werd op 6 oktober vorig jaar achtervolgd in de Amsterdamse Pijp door winkelpersoneel van een supermarkt. De jongens dachten dat ze een blikje bier had gestolen. Dat bleek later niet het geval. De vrouw bleek zo hard geschopt te zijn dat ze korte tijd later in het ziekenhuis overleed.

Voor de rechtbank in Amsterdam zeiden de meeste verdachten begin april niet direct betrokken te zijn geweest bij het schoppen en slaan van Joos. Alleen de hoofdverdachte, de 19-jarige Mohamed G. gaf zijn aandeel toe. Voor de rechtbank stonden acht verdachten terecht, het OM ging in zeven zaken in hoger beroep.

De rechtbank veroordeelde de 17-jarige Saïd B. tot drie jaar celstraf. Volgens de rechter was hij begonnen met het geweld tegen de vrouw. Twee verdachten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en vier anderen werden veroordeeld tot celstraffen van negen tot twaalf maanden. De vier werden schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging, hoewel ze zelf geen fysiek geweld gebruikten. Zij liepen mee met de groep die Joos achtervolgde. Door hun gedrag kwamen G. en B. tot hun geweldsdaden.

Het hof hield in de nacht van 22 op 23 september een schouw waar verdachten en een kroongetuige moesten komen vertellen wat er precies is gebeurd op 6 oktober. Van de reconstructie van het misdrijf zijn video-opnamen gemaakt die zijn toegevoegd aan het dossier.