MIAMI - Zo vader, zo dochter. Chelsea Clinton heeft zondagavond een toespraak gehouden tijdens een campagnebijeenkomst van de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Haar vader, oud-president Bill Clinton, ging haar vorige week voor. Het was haar allereerste politieke speech ooit.

Chelsea deelde het podium met Caroline Kennedy, Karenna Gore Schiff, Vanessa Kerry en Cate Edwards, allemaal dochters van prominente Democraten. Toen haar vader het Witte Huis bewoonde, werd Chelsea door haar ouders juist bewust uit de spotlights gehouden.

Bush

Ook de campagne van zittend president Bush liet van zich horen.Hij richtte zijn pijlen op Cuba en beloofde de Cubaanse ballingen in Florida zondag dat hij "de druk zal houden" op Cuba om dat land te verlossen van Fidel Castro. Bush rekent erop dat de Cubaanse gemeenschap in Florida hem dinsdag zal steunen bij de presidentsverkiezingen.

"Ik ben ervan overtuigd dat het Cubaanse volk moet worden bevrijd van de tiran", zei Bush tijdens een campagnebijeenkomst in Miami. De menigte beloonde zijn uitlatingen aan het adres van de Cubaanse leider met een luidkeels "Viva Bush".

Florida is een van de zogenoemde 'battleground states', staten waar de race om het presidentschap dinsdag zeer spannend belooft te worden. Dagblad The Miami Herald meldde zondag dat landelijk gezien een meerderheid van de Spaanstalige kiezers Bush' uitdager John Kerry steunt.

Australische premier Howard

De verkiezingen van de president van de VS heeft natuurlijk ook internationale gevolgen. Zo kreeg de Australische premier Howard flinke kritiek van de oppositie. Deze riep Howard op openlijk afstand te nemen van eerdere uitlatingen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Howard liet zich onlangs ontvallen dat hij hoopt dat president George Bush wint.

"John Howard zou meer diplomatiek besef moeten hebben, dan dat hij zich in het openbaar uitlaat over wie wel of niet moet winnen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen", aldus de woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de Labour-partij, Kevin Rudd. "Dat is gewoon niet in het belang van Australië", voegde hij eraan toe.

Een vooraanstaande adviseur van de Democratische kandidaat John Kerry uitte ook kritiek op Howard. Kurt Campbell noemde de uitlatingen van de Australische regeringsleider "ongepast" en "inmenging in Amerikaanse binnenlandse aangelegenheden".