DEN HAAG - PvdA en CDA willen dat daders over een veel langere periode hun slachtoffers de schadevergoeding moeten afbetalen die de rechter hen heeft opgelegd. Nu varieert die termijn per zaak maar is die vaak te kort om echt te betalen, zodat slachtoffers geen of te weinig geld krijgen.

De PvdA wil de verjaringstermijn oprekken naar dertig jaar. Het CDA is het daarmee eens. PvdA-Kamerlid Wolfsen zal dat dinsdag voorstellen tijdens de behandeling van de begroting van Justitie voor volgend jaar.

Uitbetaald

De Tweede-Kamerfracties menen dat de kans daardoor groter wordt dat een slachtoffer uiteindelijk uitbetaald krijgt. Vaak hebben daders weinig inkomen of zitten zij zo lang in de cel dat de betalingstermijn al is afgelopen voordat zij vrij komen. Nu duurt de verjaringstermijn langer naarmate het strafbare feit ernstiger is, maar in dat geval is ook de celstraf meestal langer.

Bovendien wil Wolfsen dat slachtoffers voortaan meteen na het vonnis de schadevergoeding door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden krijgen uitbetaald. "De dader moet het geld dan op zijn beurt terugbetalen aan het CJIB. Voordeel is dat de slachtoffers hun geld binnen hebben en de zaak kunnen laten rusten'', aldus Wolfsen. CDA'er Haersma Buma is daar voorzichtiger mee, want het haalt in zijn ogen de verantwoordelijkheid teveel weg bij de dader. Hij wacht het voorstel af.

CDA

Het CDA ziet wel wat in het plan van de VVD om daders pas voorwaardelijk vrij te laten als zij een afbetalingsregeling hebben getroffen, de daders al in de cel te laten beginnen met afbetalen en een groter deel van de uitkering af te romen waarmee de schadebetalingen kunnen worden gedaan.

De PvdA ziet vooral dat laatste niet zitten omdat je dan onder een bestaansminimum zakt. "Dat geeft mensen misschien alleen maar redenen om opnieuw het slechte pad op te gaan'', aldus Wolfsen.