HILVERSUM - Doordat artsen snel ingrepen, is de ernstige infectie aan de voet van premier Balkenende nog beperkt gebleven. De combinatie van twee bacteriën leidde tot een gevaarlijke situatie, waardoor de premier onmiddellijk moest worden geopereerd.

"Er was geen alternatief. Als deze bacteriën, waarvan een vleesetend was, in je bloedbaan komen, kan dat fataal zijn.'' Dat zei de premier zondag in het actualiteitenprogramma Netwerk, waar hij uitgebreid over zijn ziekbed vertelde. Ook zei hij dat er nog steeds sprake is van bedreigingen en onheuse bejegeningen aan zijn adres. Op de aard daarvan wilde hij niet ingaan.

Tijdens de operatie is aangetaste huid weggehaald. Als de bacteriën zich verder door het lichaam verspreiden, kan dat de hartkleppen aantasten waardoor een hartstilstand kan optreden. Ook kan het de longfunctie aantasten of nog meer huid, waardoor een amputatie nodig is.

Drie operaties

Balkenende zei zich pas na de operatie de ernst van de situatie te hebben gerealiseerd. Uiteindelijk zou hij drie operaties ondergaan in de vier weken dat hij in het ziekenhuis lag. Nog elke ochtend moet hij de drie wonden verbinden. De premier zei dankbaar te zijn dat de infectie beperkt bleef. "Het kon allemaal nog veel erger. Deze infectie is een hele gemene aandoening, die vaker voorkomt dan je denkt.''

Dat de ziekte kon toeslaan, had volgens hem niets te maken met een vermeende slechte gezondheid of uitputting. "Ook jonge gezonde mensen krijgen deze ziekte. De artsen vonden dat ik in een goede conditie was. Daarom gaat het herstel ook goed.''