Politie past training nekklem aan

De politie heeft de trainingen aangepast rondom het gebruik van de nekklem. Na drie maanden van oefenen met die nieuwe aanpassingen, komt de politie daar nu mee naar buiten.

De nekklem is op zich bruikbaar, maar kan bij verkeerd gebruik uitmonden in een verwurging. Daarom gaan de opleiders nu nadrukkelijk in op het verschil tussen beide technieken en hoe je verwurging voorkomt.

De nekklem kwam ter discussie te staan na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hoogstwaarschijnlijk kwam hij om het leven door zuurstofgebrek, veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Zij gebruikten daarbij onder meer de nekklem. De dood van Henriquez leidde tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

In de training is nu ook meer aandacht gekomen voor de zogenoemde regierol bij het toepassen van geweld.

''Daarbij neemt steeds één politiemedewerker de regierol op zich om het overzicht te bewaren. Zo zien agenten ook in hectische situaties of de betrokkene zich nog steeds verzet tegen de aanhouding, maar ook of deze zich probeert te ontworstelen aan verstikking. Dit voorkomt hachelijke situaties’’, aldus de politie.

Lees meer over:
Tip de redactie