WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge, heeft de Amerikaanse kiezers zaterdag opgeroepen zonder angst te gaan stemmen voor een nieuwe president. Ondanks nieuwe video's waarop terreuraanvallen worden aangekondigd, zijn er volgens Ridge geen specifieke dreigementen binnengekomen voor de verkiezingsdag, 2 november.

De bewindsman deed zijn oproep een dag nadat een Arabische nieuwszender een nieuwe videoboodschap van terroristenleider Osama bin Laden uitzond. Eerder in de week liet een Amerikaans tv-station een band met dreigementen van een 'Amerikaans al-Qaeda-lid' zien.

Ridge zag geen aanleiding om de alarmfase te verhogen. "Wat echt nieuw is, zijn de banden, niet de dreigementen'', aldus de minister. Wel zijn in verband met de verkiezingen patrouilles in havens opgevoerd en wordt op luchthavens en bij grensovergangen strenger gecontroleerd.

Direct nadat de band van Bin Laden was verschenen, zei een woordvoerder van het Witte Huis al dat de alarmfase niet werd opgevoerd: "We zijn al in een verhoogde staat van oplettendheid.''