KABUL - De ontvoerders van drie VN-medewerkers in Afghanistan hebben zondag een ultimatum gesteld. Binnen drie dagen moeten de buitenlandse troepen en de VN Afghanistan verlaten; anders worden de drie buitenlanders gedood.

De Verenigde Naties eisten eerder zondag de "onmiddellijke vrijlating'' van de drie medewerkers die donderdag in Afghanistan waren ontvoerd.

Bij de drie verkiezingsmedewerkers van de VN gaat het om een vrouw uit Kosovo (Shqipe Hebibi), een vrouw met de Brits-Ierse nationaliteit (Annetta Flanigan) en een Filipijnse man (Anjelito Nayan). Het trio maakt deel uit van de gezamenlijke kiescommissie van de VN en de Afghaanse overheid.

Zij hielden toezicht op een eerlijk verloop van de eerste Afghaanse presidentsverkiezingen op 9 oktober en het tellen van de stemmen erna.

Leger van Moslims

Een groep die zichzelf Leger van Moslims noemt, eiste donderdag de verantwoordelijkheid voor de ontvoering op. Het Arabische tv-station Al-Jazeera toonde zondag een video van het drietal. De drie gegijzelde VN-medewerkers lijken op de beelden in goede gezondheid te verkeren.

Guantánamo Bay

De ontvoerders doen op de video een oproep om gevangenen vrij te laten uit Afghaanse gevangenissen en van de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba.

Een woordvoerder van het Leger van Moslims bevestigde later aan het Britse persbureau Reuters dat het ultimatum woensdagochtend om 08.30 uur (Nederlandse tijd) afloopt. Dan moeten alle Taliban- en Al-Qaedagevangenen in Amerikaanse hechtenis zijn vrijgelaten. Ook moeten de VN hun activiteiten in Afghanistan staken; anders worden de gegijzelden gedood "op een manier die moslims gelukkig zal maken.''